2009. március 11., szerda

Lázról - másképp

Egyik nap egy nagyon érdekes könyvet olvasgattam a húgomnál. Gyerekbetegségekről és természetes gyógymódokról ír a könyv. Gyógyteákról, gyógynövényekről, homeopátiás szerekről. Meg a lázról. Át is pötyögöm a részletet a könyvből, engem teljesen meglepett. Kíváncsi vagyok, Ti mit szóltok hozzá.

A láz gyógyító ereje

"Adj hatalmat, hogy lázat idézzek elő, és bármilyen betegséget meggyógyítok" - mondta Parmenidész, az ókor híres orvosa. Vajon mit értett ez alatt?

A láz hatása

A láz ismét helyrehozza a gyerek megbillent belső egyensúlyát, mivel harmonizál, méregtelenít, és növeli az ellenálló erőt.

A személyiségfejlődést is elősegíti - ami külsőleg a fertőzésből felgyógyult gyermek pozitív módon megváltozott arckifejezésén és viselkedésén ismerhető fel. Csak nyugtalansággal, pszichés zavarodottsággal és görcsökkel járómagas láz esetén van szükség ellenintézkedésekre.

A láz gyógyító hatása a baktériumok és a vírusok ellen is irányul.

A 38,5 fokos és magasabb testhőmérséklet jelentős mértékben korlátozza a kórokozók életfeltételeit, a láz segítségével az általuk termelt méreganyagok is hamarabb kiválasztódnak.

A láznak ezenfelül a test védekező rendszerének kialakításában is fontos szerep jut.

Jegyezzük meg: a láz önmagában sohasem életveszélyes! A láz csak az egység diszharmóniájában rejlik - aminek előrehaladását a láz akadályozza meg.

Ezért a lázat általában támogatnunk kell, célszerű intézkedésekkel.

Csak akkor kell ellenintézkedéseket tennünk, ha a láz nyugtalanságot, és pszichés zavarodottságot vált ki, ilyenkor nedves borogatás lehet szükséges. A lázgörcsökre való hajlam azonban különleges eset, amit csak az orvos tud megítélni; természetes kezeléssel azonban ezt is ki lehet küszöbölni.

Fontos az ágynyugalom

Az a gyermek, akinek kúppal levittük a lázát, már nem érzi magát betegnek, pedig a baj még hat benne; ezért nem is lehet ágyban tartani. Pedig az ágynyugalom az influenzás megbetegedések kezelésénél nagyon fontos.

Ha ne tartják be, jelentősen elhúzódhat a gyógyulás, és gyakrabban fordulnak elő komplikációk.

Az influenza után még sokáig megmaradó köhögés vagy nátha általában az akut stádiuma alatti nem következetes ágynyugalomra vezethető vissza.

Ha a betegséget általános nyugtalanság kíséri, nehéz lehet megfelelő pihenésre kényszeríteni a gyereket;ilyenkor egy forró fürdő macskagyökér hozzáadásával, vagy citromfűtea segíthet.

A következetes ágynyugalom akut és krónikus esetekben egyaránt hozzájárul a választott gyógyszerek hatásának és a szervezet öngyógyító erőinek teljes kibontakozásához. Sajnos gyakran megfeledkezünk róla, hogy maga a természet az, ami többnyire észrevétlenül gyógyít.

A beteg gyermek táplálása

A betegségeknél, amelyek többnyire lázzal járó hurutos fertőzések, igazodjunk a gyermek igényeihez, aki általában elutasít mindenféle szilárd ételt. Az ösztöne - teljes joggal - ebben az esetben böjtöt rendel el, csupán testének saját anyagait használja fel.

Ezt el kell fogadnunk, mert ez is a szervezet öngyógyításának hatalmas területéhez tartozik.

A szomját friss gyümölcslével és (kilenc hónaposnál idősebb gyermekek számára) mézzel és citrommal ízesített hársfateával felváltva olthatjuk.

Ez a tea-gyümölcslé étrend a legtermészetesebb módon megfelel a lázas gyermek igényeinek.

A lázas gyermek itala legyen mindig langyos, hogy ne ingerelje az üres gyomrot."

(idézet: Dr Michael Stellmann: Gyermekbetegségek című könyvéből)

Mi a tanulság? Nekem nagyon sok minden.

Először is az, hogy a láz nem ellenség, és nem kell egyből a lázcsillapító sziruphoz nyúlni.

Én éjjelre mindig beadtam Petinek és Marcinak, mert rettegtem a felügyelet nélkül hagyott lázas gyerek gondolatától.

Ezentúl majd inkább befektetem a lázas gyereket a szülői ágyba és szemmel tartom. Szerencsére lázgörcsre egyikük sem hajlamos, tehát attól sem kell félnem.

Valószínűleg náluk is az okozta az elhúzódó hurutos megbetegedést, hogy az állandó láz és fájdalomcsillapításnak "köszönhetően" teljesen jól érezték magukat és emiatt nem tudták leküzdeni a vírust.

Talán én is örültem neki és mint egy strucc, homokba dugva a fejem jobban szerettem őket vidámnak látni mint láztól fetrengeni....

Érdekes, hogy Marci volt a tipikus esete annak, hogy a jó láz miképp gyógyít(ana) mikor elmúlt a lázcsillapító hatása, lefeküdt, betakarózott és csöndben a tévét bámulta.Ilyenkor már tudtam, hogy megy fel a láza és egyből csillapítottam. na ezentúl inkább méregetem és amíg nem megy 39,5 fölé, hagyom, hagy gyógyuljon magától.

Igaz lehet, hogy az immunrendszert is erősíti, ha magától küzdi le a vírust, nézve a húgom gyerekeit akik állandóan gyógyszereket kapnak ha betegek. Ők valóban az egész telet betegen töltik, míg mi, anyu három lánya szinte sosem beteg.

Anyu annak idején szinte mindig legyintett a betegségekre, egy egyszerű nátha és közepes láz esetén is csak a forró citromos teát vedeltük és feküdtünk az ágyban. Nem is vagyunk betegesek.

Míg a mai világban sajnos sok háziorvost is "megvesznek" a gyógyszergyártó cégek (tisztelet a kivételnek), így sokszor akkor is gyógyszert írnak, mikor elég lenne csak feküdni és pihenni.

A másik meg....Nem fogok ezentúl idegeskedni, ha a gyerek nem eszik, mert beteg. Na meg nem fogom másnak sem hagyni, hogy nyüstölje az evéssel!

A mostani nagymama generációba belé lett nevelve, hogy enni KELL és nincs mese.

Nálunk is sokszor meg van zsarolva a kisunoka, mondván "egyél egy falatot, mert különben a papa szomorú lesz"

Szerencsére Peti aztán nem az a fajta, akit különösebben meg lehet zsarolni. Ha nincs ínyére a dolog, keményen ellenáll. Hajrá Pejkó :)))

Egy szó mint száz: nekem nagyon bejött a könyv, így ajánlom is mindenkinek: Dr-Michael-stellmann-Gyermekbetegségek

5 megjegyzés:

keszianita írta...

szuper jó a részlet, úgy tűnik a mi dokinénik is olvasta ezt a könyvet. Dani csecsemő korától azt hajtogatja, hogy csak akkor kell lázat csillapítani, ha 38,5 fölé megy.
egy dologot nem tudtam csak betartani. az pedig az ágynyugalom. Dani ugyanis még 39,1-nél is vígan legózott, traktorozott. na jó, 39,4-nél azért már a hidegrázás elvette a kedvét a játéktól ;)

ja, és fennállása óta eddig egyetlen egyszer volt úgy igazán lázas. akkor viszont majd egy hétig folyamatosan. bár be kell valljam, a bölcsi kezdeti nehézségeit leküzdve ismét második hete járunk. úgy tűnik mégiscsak erősödik az immunrendszere.

és jön a tavasz, sá-lá-lá-lá :)

Boszi írta...

sálálálálá :)))
Örülök, hogy írtál!
És örülök, hogy Dani már két hete húzza az "igát"! Végre!
Nagyon szuper, hogy ilyen dokik is vannak még!
ui: Gyere gyakrabban :)

másikbarbi írta...

Igenigen, ezt tudtam. Midokink, meg védőnőnk is mindig mondogatta, hogy NE csillapítsuk 38,5-39 alatt. Ha mégis, a legjobb a hűtőfürdő, fokozatos hűtéssel, a kiinduló hőmérséklet a láz foka legyen, és kb. 36 fokig szabad csak hűteni.

És a gyerekorvosunk a másik kérdés felvetésekor mindig csak ennyit mondott mosolyogva (azóta szállóigévé vált): "Barbikám/Margitkám(Anyum)! Jó étvágyú beteg gyerek nincs!" :)

másikbarbi írta...

http://www.youtube.com/watch?v=szffinNwslQ&feature=PlayList&p=9332BFA1D93B61E3&playnext=1&playnext_from=PL&index=5

Boszi írta...

Barbi, ezek szerint csak nekem nem sikerült hasonlóan laza és jófej gyerekdokit kifogni! Mindenesetre örülök, hogy Te is leírtad, most már aztán tényleg nam fogom szétaggódni magam!

KÖSZI A VIDEÓT!!!
Könnyesre nevettem magam!:))) Hihetetlen, hogy a legjobbkor érzel rá, hogy mi kell!
Azon meg már meg sem lepődöm, hogy szinte egy az egyben azokat a poénokat mondta el, amiket Zé karácsonyi vacsiján hallottam! Pedig nem csak 4-5 poénnal a tarsolyában mászkál!
Úgyhogy nosztalgiáztam, köszönöm! :))
Ui:
Anyósom és apósom dettó olyanok,mint Kőhalmi szülei :))))))