2009. április 17., péntek

Bölcsi az UNICEF szerint

Ezt most találtam...

Miközben idehaza egyes szakértők és politikusok a bölcsődei nevelés mellett kardoskodnak, egy a napokban napvilágot látott UNICEF-jelentés nyomatékosan felhívja az édesanyák figyelmét: lehetőleg minél tovább maradjanak otthon gyermekükkel. Kérdés persze, hány anyuka engedheti meg magának, hogy évekig ne álljon munkába?

Az UNICEF jelentése az első olyan nemzetközi dokumentum, amely a gyermekek korai közösségbe kerülésének veszélyeire hívja fel a figyelmet. A szöveg meglehetősen élesen fogalmaz: a bölcsődei nevelés erőltetése „nagyon kockázatos játék gyermekeink jövőjével” - olvashatjuk. Az UNICEF szakértői ugyanakkor számos korábbi, csekély nyilvánosságot kapott vizsgálati eredményre is hivatkoznak. Álláspontjuk szerint a gyerekek „antiszociális viselkedése” jórészt éppen arra vezethető vissza, hogy nagyon pici korukban bölcsődébe adják őket. Ahol pedig „agresszív viselkedésformákat is elsajátítanak” – vélik a jelentés készítői. Véleményük szerint az édesanyáknak mindenképpen otthon kellene maradniuk legalább a gyermekük kétéves koráig. Ez idő alatt pedig a fizetésük felét kaphatnák kézhez.

Az UNICEF szakértői elismerik: vannak bizonyos előnyei is a bölcsődei nevelésnek, csakhogy a hátrányok számosabbak. „Ha a gyermeknek ilyen kicsi korában nincs szoros kapcsolata a szüleivel, nehezebben fog tudni válaszolni az élet kihívásaira” – szögezik le. „

Depresszió, elmagányosodás, tanulási zavarok, koncentrálási nehézségek alakulhatnak ki” az idő előtt közösségbe adott apróságoknál. Akiknek érzelmi élete is elsivárosodik, mert „mindenfajta bizalom alapja a szoros szülő-gyermek viszony”.

A dokumentum egyes országokat külön is megemlít. Angliáról meglehetősen sötét képet fest, hangsúlyozva, hogy a szigetország bölcsődéi túlzsúfoltak, kevés a gondozónő, mindemellett pedig viszonylag sok gyermek él szegénységben, és az egészségügyi ellátórendszer működése is hagy kívánni valókat maga után. A tanulmány azért is kínos az angol kormány számára, mert az immár több mint tizenegy esztendeje hatalmon lévő Munkáspárt mindig is a nők munkába állása mellett tette le a garast. Számos olyan intézkedés is született az elmúlt években, amelyek igyekeztek az édesanyák számára is karrierlehetőségeket felcsillantani.

Sok anyuka azonban nem lehetőségként, hanem kényszerként éli meg azt, hogy vissza kell mennie dolgozni. Hiszen nem csekély kihívás helytállni otthon és a munkahelyen is. De a legtöbb anya kénytelen minél előbb munkába állni, mivel még a fejlett világban sem képes egyetlen kereső eltartani egy családot. Ezért aztán ha már mindenképpen bölcsődébe kell adni a kicsit, akkor lehetőleg minél rövidebb ideig tartózkodjon ott. „ Minél fiatalabb korban kerül a gyerek közösségbe, és minél hosszabb időt tölt el a gondozónők felügyelete alatt, annál nagyobbak a kockázatok” - áll az UNICEF jelentésében.

Nincsenek megjegyzések: